LA CASA DE
LES PAPALLONES
Petit museu d'història natural
CATALÀ - CASTELLANO - ENGLISH

C/ Estació, 4 - 17535 Planoles
Tel. 696 414 592 / 938 890 717
www.lacasadelespapallones.com
 

L'entorn

Situat a la vall de Ribes, al Ripollès, el municipi de Planoles s’estén en una franja de nord a sud, que ocupa transversalment la vall intermèdia del riu Rigard, que s’obre d’est a oest. Aquesta peculiar disposició fa que el territori del municipi tingui dues parts ben diferenciades, una a l’obaga i una altra al solell, cosa que confereix al municipi una gran riquesa i varietat d’espais i formes de vida.

 

Cal Tit
Dòrria
Dòrria, a 1560 m d'altitud, gairebé al capdamunt de la collada de Toses.
Cal Tit, és l'última casa de la part alta del poble. Té dues façanes i acabada en punt rodó, com a torre de defensa. A la guerra de Successió, va ser un quarter i encara es conserven unes espitlleres per on es defensaven els habitants.
És una casa de pedra, amb una teulada de pissarra gruixuda del país. La fusteria és de roure i els terres de fusta i maó. Els germans Gabaldà la van comprar al propietari Jaume Morer l'any 1963 i la van arreglar.
Adreça: camí dels Carlins, núm. 1
 
Església de Sant Víctor de Dòrria
Dòrria
El temple d'aquest petit i encantador poble, elevat a 1550 m d'altitud, va ser consagrat l'any 903. Al llarg de la història, s’hi han afegit diversos elements arquitectònics, com el petit campanar, que formen un bell conjunt arquitectònic que conserva a l’interior unes pintures romàniques de gran valor històric i artístic. Descobertes en el marc de les obres de restauració, dutes a terme entre el 1997 i el 1999, és una de les troballes més importants dels últims anys a Catalunya. El conjunt històric del nucli de Dòrria va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
 
Museu del Pastor de Fornells de la Muntanya
Fornells
En aquest Museu es pot conèixer la vida dels pastors de la vall, a través d'una acurada i interessant col·lecció d'eines, estris i remeis, mitjançant els quals es mostra una manera de vida tradicional i una cultura que ha marcat profundament el caràcter de les poblacions del Pirineu i, en particular, dels pobles d'aquesta zona.
Església de Sant Cristòfol de Toses
Toses
Aquest esplèndid edifici romànic del segle XI, consta d'una sola nau acabada amb un absis i de dues capelles laterals. Els elements més significatius del conjunt són la ferramenta de la porta, el campanar i les pintures romàniques de l'interior de la nau. La porta del temple conserva l'antiga ferramenta d'ornamentació elaborada amb el ferro extret de les mines del poble. El campanar romànic té una curiosa teulada a dues aigües. A l'interior, s'hi poden contemplar les pintures romàniques de finals del segle XII, excepcionals perquè el Pantocràtor és l'únic representat a Catalunya de l'anomenada escola pirenaica, i també perquè les pintures murals s'estenen més enllà de l'absis.
Església de Sant Vicenç de Planoles
Planoles
És un edifici romànic dels segles XI i XII, d'una nau i absis, amb un petit atri porxat romànic.
Al s. XVIII, s'hi va afegir l'esvelt campanar, una capella i una segona nau, on va quedar integrat l'atri. Una restauració més moderna ha posat en relleu tots els elements romànics del temple, cosa que ha permès destacar els arcs de l'atri, el fris llombard de l'absis i els arcs torals de l'interior. L'església de Sant Vicenç es cita ja el 1141, tot i que es creu que existia molt abans.
Església de Sant Marcel de Planès
Planès
És una església del segle XI amb tot l'encant del romànic més genuí. Consta d'una nau i un absis amb una planta que sembla de ferradura o d'arc. Té una graciosa espadanya sobre el mur de l'arc triomfal. D'aquesta església procedeixen l'ara i el frontal de l'altar que es conserven al MNAC, on també hi ha l'acta de consagració del temple, datada entre els anys 1018 i 1046.